Bridge France SPANS Sterling Presser.jpg
Bridge France St Genies SPANS Sterling Presser.jpg
Bridge France Cern SPANS Sterling Presser.jpg
Bridge France St Genies SPANS Elevation.jpg
Bridge France SPANS Sterling Presser Diagram 02.jpg
Brücke Frankreich SPANS Sterling Presser 03.jpg
Brücke Frankreich SPANS Sterling Presser Diagram 01.jpg
Bridge France St Genis SPANS Sterling Presser.jpg
Bridge France St Genis SPANS Ergo.jpg
Bridge France SPANS Sterling Presser Light.jpg
Brücke Frankreich SPANS Sterling Presser Ansicht.jpg
Bridge France SPANS Sterling Presser Detail railing.jpg
Bridge France SPANS Sterling Presser Diagram 03.jpg
Bridge Design France SPANS Sterling Presser 3D Model.jpg
Bridge extension France SPANS Sterling Presser.jpg
Brücke Frankreich SPANS Sterling Presser Construction method.jpg
Bridge Design France SPANS Sterling Presser Siteplan.jpg
Brücke Frankreich SPANS Sterling Presser floorplan.jpg
Bridge Design France SPANS Sterling Presser Elevation.jpg
Bridge Design France SPANS Sterling Presser Plan.jpg
Bridge Design France SPANS Sterling Presser Section.jpg
Bridge Design France SPANS Sterling Presser Details.jpg
Bridge Design France SPANS Sterling Presser Details 01.jpg
SPANS associates Cern.jpg
Bridge Design France SPANS Sterling Presser.jpg

BRIDGE, PONT DU LION, SAINT GENIS, FRANCE

Project: Bridge

Location: Saint Genis, France

Date: 2019-ongoing

Client: City Hall, Saint Genis

Architect: SPANS associates

Local Architect: LOBO Architectes

Engineer: STRAINS, BUCA structure

Rendering: GRAUVISUALS

Type: Infrastructure

Stage: MOP: ESQ - DET

Design and Concept

The project consists of a new development and the requalification of the “Pont du Lion” at Saint Genis Pouilly. The existing bridge spans over the river Lion. It allows road traffic at the entrance to the agglomeration. The approximate width of the roadway is 7m, and the span of the bridge is about 17.5m. As a continuation of the renovation work on the rue de Genève and downtown Saint Genis-Pouilly, the aim is to redefine the bridge, without altering its existing structure so that it can be enlarged on both sides. Pedestrian traffic of approximately 2.20 m around the bridge is commonly reduced to crossing the bridge by approximately 1 m. The requalification of the Lion Bridge is therefore redefined in view of its relatively large circulation, pedestrian access difficulties and people with reduced mobility. The project also highlights the question of the integration of this element of infrastructure in its landscape, in this case along the river, its landscaped accesses globally along the entire route along the river.

 

The 4 main themes of research and concept are:

- Create and compose an integrated project and an overall image

- Mark the entrance and energize the natural axis of the Lion

- Curved balconies and creation of a new place

- Creation of "vibrating" surfaces and dynamic lines

 

The project is inspired by the site itself and the privileged position of the Geneva - Saint Genis axis, the strategic position of Cern 's infrastructures, and the landscape qualities of the Lion River. The goal of the project is to be minimalist, and to be integrated in the entire site and enrich the crossing, both at the river and landscape level, both at the road level to maintain vehicle continuity and improve the pedestrian comfort. The project is based on this intersection between two levels of speed and perception. To guarantee the fluidity of the traffic and the functionality of the work is of course a priority. The evaluation of the entire site has shown that a minimum but qualitative intervention of the bridge and all its surroundings, which would redefine an identity to this specific place. The elliptical surface marking combining the two widening diagonal balconies creates a unit and helps connect the spaces between them. The space of the Lion crosses and reconciles in a more global and coherent project. It is considered interesting to extend the balustrades’ lines to the end of each entrance, replacing existing balustrade structures. It is a question of reuniting the borders, together with the varying heights of sidewalks and the differences between the adjacent structures.

 

The identity of the project relies on its fluid lines that are curved in the direction of the Lion. The inclined balustrade accompanies the external movement that encourages the gaze. The idea is to encourage the passage and the pause on the work, and to allow, a comfort enabled by the form and the dimensions of the work. The balustrade equipment is the be perceived and experienced in at the level of the driver as well as at the pedestrian scale.

Conception et Concept

Le projet consiste en un nouvel aménagement et la requalification du Pont du Lion à Saint Genis Pouilly. Le pont existant farnchi la rivière le Lion. Il permet la circulation routière à l’entrée de l’agglomération. La largeur approximative de la chaussée est de 7m, et la portée du pont est d’environ 17.5m. il s’agit, dans la continuité des travaux de requalification de la rue de Genève et du centre-ville de Saint-Genis-Pouilly, de redéfinir le pont, sans toucher sa structure actuelle pour lui permettre un élargissement de part et d’autre. La circulation piétonne d’environ 2.20 m aux abords du pont, est couramment réduite à la traversée du pont d’environ 1 m. La requalification du Pont du Lion fait donc l’objet de sa redéfinition compte tenu de sa relative grande circulation, des difficultés d’accès piétons et aux personnes à mobilité réduite. Le projet met en lumière également la question de l’intégration de cet élément d’infrastructure dans son paysage, en l’occurence le long de la rivière, ses accès paysagers de manière globale sur l’ensemble du parcours le long de la rivière.

 

Les 4 thèmes principaux de recherche et du concept sont:

-          Créer et composer un projet intégré et une image d’ensemble

-          Marquer l’entrée et dynamiser l’axe naturel du Lion

-          Balcons courbes et création d’un nouveau lieu

-          Création de surfaces “vibrantes” et dynamisme des lignes

 

Le projet s’inspire du site lui - même et de la position privilégiée de l’axe Genêve - Saint Genis, de la position stratégique des infrastructures du Cern, et des qualités paysagères de la rivière du Lion. Le projet a pour objectif d’être minimaliste, et d’évaluer l’ensemble du site pour enrichir la traversée, tant au niveau de la rivière et du paysage , tant au niveau de la route pour maintenir la continuité véhicule et d’améliorer le confort des piétons. Le projet se base sur cette intersection entre deux niveaux de vitesse et de perception. Garantir la fluidité des traffic et la fonctionnalité de l’ouvrage est évidement une priorité. L’évaluation de l’ensemble du site a fait apparaitre qu’une intervention minimum mais qualitative du pont et de tous ses abords, ce qui permettrait de redéfinir une identité à ce lieu spécifique. Le marquage au sol de surface elliptique réunissant les deux élargissement des balcons diagonaux crée une unité et participe à connecter les espaces entre eux. L’espace du Lion et l’espace du Lion se croisent et se réconcilie en un projet plus global et cohérent. Il est jugé intéressant de prolonger les lignes de garde corps jusqu’au bout de chaque entrée, en remplacement aux structures de garde corps existants. Il s’agit de réunifier les bordures, les hauteurs variables de trottoirs et les différences entre les structures adjascentes.

 

L’identité du projet repose sur ses lignes fluides qui sont courbées dans la direction du Lion. Le garde corps et son inclinaison accompagne le mouvement extérieur qui encourage le regard. L’idée est d’encourager le passage et la pause sur l’ouvrage, et permettre, dans le respect des budgets, un confort propre à la forme et aux dimensions de l’ouvrage. Les équipements de garde corps sont fondammentaux dans la perception de l’ouvrage à l’échelle du conducteur tant qu’à l’échelle du piéton.