Architektur Ingenieur Büro Berlin Deutschland
Architektur Ingenieur Büro Berlin Deutschland Neil Barrett
Architektur Ingenieur Büro Berlin Deutschland Retail design
Architektur Ingenieur Büro Berlin Deutschland Corian
Architektur Ingenieur Büro Berlin Deutschland
Architektur Ingenieur Büro Berlin Deutschland Herstellung Möbel

Neil Barrett Flagship store

 

Project: Neil Barrett Flagship store

Location: Tokyo, Japan

Date: 2008

Architect: Zaha Hadid Architects

Type: Retail

Size: 400 sqm

Stage: Built

 

Concept

Our concept for the Neil Barrett flagship store in Tokyo is based on the minimal cut of the brand`s fashion design and parallels its approach in using the same design parameters of fixed points, folding, pleating and cut outs. Rather than defining a single room or space, our design creates a circular passage allowing the customer to experience the space in multiple ways and interpretations.

Furniture staged in key points throughout the store creates the spatial concept of a narrow enclosure changing to an open condition. In two formal elements the design shifts between architecture and sculpture, where a compact mass of surface layers unravel and fold to form the shelving display and seating.

The emerging folds will be used as display area for the NB accessory collection. The concept of the store plays with the complementary characteristics and the related dualism between male and female. This is echoed in the furniture design on both floors through the formal language and tactile quality of the materials used. The furniture piece on the ground fl oor is designed as a strong, masculine and dynamic form whilst the piece on the fi rst floor enunciates femininity through more fluid contour lines. The first floor is designed in a more playful manner creating different zones that maintain the perspective view between them.

This interplay between male & female is followed through in the general aesthetic concept, setting the furniture piece with a white smooth Corian finish against the raw fair faced concrete surface of the rest of the space. This is further accentuated through the contrast in colour and finish of the white matt furniture against the glossy black floor.

 

All pictures copyright Zaha Hadid Architects.